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PROPOSED INTERPRETATION OF REGULATION Z 

Disclosure of Amount of Dealer Participation

To A ll Member Banks, and Others Concerned, 
in the Second Federal Reserve District:

Following is the text of a statement issued A ugust 17 by the Board of Governors of the 
Federal Reserve System:

The Board of Governors of the Federal Reserve System today proposed an interpretation of its T ru th  
in Lending Regulation Z to state that where a dealer and a creditor share in the interest on a consumer 
credit contract such participation need not be separately stated in disclosures given to the consumer.

The Board requested comment by September 27. 1976.

A participation is a part of a total finance charge paid by a creditor to a seller of automobiles or other 
m ajor consumer goods, where the creditor either buys the dealer’s installment contract with the consumer, or 
provides direct consumer financing through the dealer. In such cases the creditor and the seller typically share 
in the interest received.

The Board was requested to issue an official position in a recent court action.

In proposing the interpretation the Board said it does not believe that separate disclosure of a dealer 
participation is required under the T ru th  in Lending Act or Regulation Z. The Board noted that the finance 
charge includes interest received by both the dealer and the creditor. “The present length and complexity of 
T ru th  in Lending disclosures argue against any additional disclosure which is not clearly mandated by the 
letter and the spirit of T ru th  in Lending and which may in fact detract from consum ers’ awareness of 
im portant credit term s,” the Board said in issuing its proposal.

The interpretation will become effective upon fu rther notice by the Board.

Printed below is the text of the proposed interpretation. Comments thereon should be sub­
mitted by September 27 and may be sent to our Bank Regulations Department.

P a u l  A. V o l c k e r ,
President.

(Reg. Z)
PART 226—TRUTH IN LENDING 

(Docket No. R-0053)
Proposed Interpretation on Disclosure of 

Amount of Dealer Participation

The Board of Governors of the Federal Reserve Sys­
tem proposes to adopt an interpretation of Regulation Z 
regarding disclosure of the amount of a dealer participa­
tion, commonly found in the financing of purchases of 
automobiles and other m ajor consumer goods. In  order 
to provide an opportunity for public discussion, the 
Board is publishing this interpretation for comment 
prior to any final action on this issue by the Board. 
The interpretation will not become effective until fu r­
ther notice by the Board.

The interpretation relates to the requirem ents of 
§226.8(c) ( 8 ) ( i)  of Regulation Z with respect to iden­
tification of allocations by creditors to dealers of a por­
tion of the finance charge on credit used to finance the

purchase of automobiles and other consumer goods. The 
amount of dealer participation typically represents a 
portion of the interest component of a finance charge 
which is either allocated by the creditor to the dealer 
on the sale of its retail installment contracts to that credi­
tor or paid by the creditor to the dealer for arranging 
or referring a direct loan from the creditor.

T he Board has been requested to determine whether 
these portions of the finance charge constitute find­
e r’s fees or similar charges within the meaning of 
§226.4(a )  (3 ) of the Regulation and whether they must 
be itemized as a separate component in disclosure of 
the finance charge under §226.8(c) ( 8 ) ( i) .

Proponents of a requirem ent for separate disclosure

( over)
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of this amount take the position that the dealer partici­
pation represents a separate charge and that its specific 
disclosure would be beneficial to consumers. I t  is a r ­
gued that disclosure of this amount would place the 
consumer in a more advantageous bargaining position 
with the dealer and that it would encourage a consumer 
to engage in further cost comparisons among various 
credit sources. Those in favor of this position apparently 
believe that this disclosure would indicate to the con­
sumer that some portion of the cost of credit is a ttribu­
table to the dealer’s presence in the transaction. This 
awareness, they argue, would prom pt the consumer to 
shop for better term s through direct financing.

Based on the information presently available, the 
Board does not believe that separate disclosure of these 
amounts is either required by the terms of the Regula­
tion or m andated by the purposes of the Act. In  the 
B oard’s view, a dealer participation differs from the 
concept of a finder’s fee as that term  is used in the 
Regulation. Unlike the dealer participation, a find­
e r’s fee or other charge of the type described in 
§226.4(a ) ( 3 ) is considered to be a separate charge 
imposed in addition to that portion of the finance charge 
which is attributable to a percentage rate or rates. Such 
fees are normally earned in full at the time of the 
transaction and are not subject to later adjustm ents 
on the basis of subsequent events.

A dealer participation, to the contrary, serves the 
purpose of apportioning the risk of loss on the credit 
transaction between the dealer and the financial insti­
tution. Through dealer reserve accounts and various 
recourse devices, the institution is able to accept a 
lower yield on dealer-related transactions where it does 
not bear the entire risk of loss. Because these am ounts 
are frequently subject to later deductions for such 
occurrences as prepaym ent or default on the contract, 
the amount of dealer participation which would be 
disclosed to the custom er may bear no relationship to 
the amount ultimately received by the dealer.

In  the Board’s view, the credit-shopping function of 
T ru th  in Lending is prim arily served by disclosure 
of the total finance charge and annual percentage rate. 
These two term s, which already reflect any portion of 
the finance charge received by the deaTSFT"provide the 
essential information needed for comparing credit 
sources and would not be enhanced by separate dis­
closure of the dealer participation. The present length 
and complexity of T ru th  in Lending disclosures argue 
against any additional disclosure which is not clearly 
mandated by the letter and the spirit of T ru th  in L end­
ing and which may in fact detract from consum ers’ 
awareness of im portant credit terms.

F or the reasons stated, the Board takes the position, 
in a proposed In terpretation  §226.821, that allocations

of the finance charge between the dealer and the insti­
tution do not constitute finder’s fees or similar charges 
and need not be separately described, when they rep­
resent a distribution of a portion of a finance charge 
which is computed by the application of a percentage 
rate or rates to the am ount financed.

W hile the Board believes that the proposed in terpre­
tation correctly applies the present requirem ents of the 
T ru th  in Lending Act and Regulation Z, the Board is 
aware that this issue has been the subject of some con­
troversy and wishes to provide an opportunity for public 
discussion before any final action is taken. Therefore, 
the Board invites w ritten comments on the issue ad­
dressed in the interpretation. Comments should be 
addressed to the Secretary, Board of Governors of the 
Federal Reserve System, W ashington, D.C. 20551 and 
m ust be received by September 27, 1976. Comments 
should include a reference to Docket No. R-0053.

The tex t of the proposed interpretation is as follow s: 
§226.821— D isclosure of dealer partic ip a tio n

(a )  Section 226.8(c) (8 ) ( i)  requires the itemization 
of each component of a finance charge consisting of more 
than one type of charge. Section 226 .4(a) (3 ) lists 
among the types of charges to be included in the finance 
charge a “finder’s fee or similar charge.’’ In certain 
credit transactions, such as the sale of automobiles and 
other consumer goods, where the finance charge is 
determ ined by application of a percentage rate or rates 
to the amount financed, a  portion of that charge may 
be allocated to the dealer by the financial institution as a 
dealer participation. The question arises whether such 
allocations m ust be itemized as a separate component 
of the total finance charge in the nature of a finder’s fee.

(b ) The requirem ent for itemization of a finance 
charge which includes a finder’s fee or other elements 
in addition to an interest component is intended to 
assure that the total finance charge disclosed to the 
custom er properly reflects all components which m ust 
be included in that amount. Any component of the 
finance charge which is computed by the application 
of a percentage rate or rates to the am ount financed 
constitutes a single charge of the type described in 
§226.4(a) (1). As such, it must be included in the 
finance charge calculation and disclosure. A portion of 
such single component of the finance charge which is 
distributed to a dealer is not considered a “ finder’s 
fee or similar charge’’ and need not be separately iden­
tified or disclosed. The concept of a “ finder’s fee,” as 
that term is used in §226.4(a) (3 ) , is intended to cover 
certain charges in the nature of brokerage fees which 
are imposed in addition to that portion of the finance 
charge attributable to the application of a percentage 
rate or rates to the amount financed. Any such separate 
fee must, of course, be separately itemized.

(Interprets and applies 12  C.F.R. 226.8)
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